"It is our aspiration that all people of Amsterdam with disabilities have an opportunity to become participants in our city"

Social economie is the future of Europe

De Omslag nam deel aan de Europese conferentie Social Economy the future of Europe op 5 en 6 mei in Straatsburg. Het was een bijeenkomen van betrokken landen en mensen om het belang van de sociale economie te bevestigen en versterken.

Solutions for people and planet

Doel van de conferentie is de expertise van de sociale en solidaire economie bij elkaar te brengen. De Mannheim declaration en het Social Economic Action Plan werden bevestigd en onderstreept. Met 2000 inschrijvingen waren er enorm veel belanghebbenden, netwerken en organisaties aanwezig.

Daarbij stonden we op voor de vertegenwoordigers uit Ukraine, die aansluiten bij de sociale economie en het plan, in dienst van de Ukrainse communities en economie. De Vice President van het Europese parlement sprak de wens uit om gezamenlijk de waarden van de democratie en solidariteit te vertegenwoordigen. En stelde de (goede) vraag wat het ons waard is.

Schotten doorbreken

Opvallend is dat in deze Europese conferentie sociaal en duurzaam hand in hand gaan. Betrokken mensen uiten verantwoordelijkheidsgevoel voor zowel de mensen, het sociale als de planeet, duurzaamheid. Het punt is dat de sociale economie geïntegreerd moet worden in de toekomst van Europa. Sociale economie zorgt namelijk voor banen en werk in de verschillende regio’s. Juist lokale en regionale overheden kunnen bijdragen aan sociaal verantwoord werkgeverschap.

Een economie die werkt voor mensen

Mensen komen op de eerste plaats, verdiensten gaan in de eerste plaats naar de sociale doelstellingen. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn voor alle economie. Dat betekent dat het politieke en juridisch framewerk aangepast moet worden en ruimte maakt voor alle aspecten van de sociale economie. Overheden moeten hiervan bewust gemaakt worden. Zij zijn vaak het begin van de transitie, maar daarna zijn er obstakels in diezelfde (overheids)structuren.

Sociaal aanbesteden!

Sociaal aanbesteden is een belangrijk middel, dat zoals we weten nog te weinig goed wordt benut, ook in Nederland. Vaak wordt de oproep gedaan op het podium. Maak degenen die verantwoordelijk zijn voor sociaal aanbesteden bewust van welke rol ze hebben voor deze sector. Er mag wel wat meer druk worden uitgevoerd vindt Nicholas Schmit (European commissionair for jobs and social rights).

  • Verantwoordelijk en sociaal inkopen maakt het verschil tussen het kopen en serveren van soep of _gezonde soep. En wie wil nu geen gezonde soep voor hun burgers, kinderen etc._

We kunnen niet wachten, wat gebeurt er met het Social Economy Action Plan?
• Investeringen zijn nodig.
• Manifest maken en naar de verantwoordelijken ermee
• Praktische training programma’s onder andere voor public procurement
• Maak duidelijk wat het oplevert om zelf deel te nemen aan lokaal bestuur en community.

De Europese commissie geeft de impuls, nu is het aan de lokale overheden en ondernemers om het verder te brengen, naar het centrum van de sociale en economische ontwikkelingen. De oproep is om vooral samen te werken aan de missie, landelijk en regionaal.

Download hier het verslag van de plenaire conferentie bijeenkomst

Bekijk de sessie Is the green deal a social deal? met Corine van de Burgt

Site by Alsjeblaft!