ensie

europees en werelds netwerk

De Omslag was gevraagd om in september 2016 een presentatie te houden op het wereldcongres Global Social Economy Forum in Montreal, Canada. De Amsterdamse initiatieven omtrent het versterken van de sector van sociale firma’s hebben we gepresenteerd als goed voorbeeld.

Tijdens het congres waren lokale overheden en belanghebbenden in de sociale economie bijeen om als bondgenoten bij te dragen aan sociale economie en het versterken van slimme en duurzame steden. We waren onder de indruk van het programma, de 1.400 bezoekers vanuit 65 landen en 33 vertegenwoordigers uit steden (burgemeesters, wethouders, raadsleden) zoals New York, Parijs, Göteborg en Seoel en ook vele kleinere steden in Europa, Afrika en Azië. De organiserende steden – zowel de burgemeester van Montreal als die van Seoel – benadrukten de belangrijke rol die steden hebben in de ontwikkeling van de sociale economie. De Omslag wil dat Amsterdam er daar één van is.

Sociale en eerlijke economie werden unaniem beschouwd als het antwoord op de wereldwijde economische crisis. Coöperatieve initiatieven met betrekking tot wonen, leefomgeving en inclusie kunnen het verschil maken. We kunnen met sociale en circulaire economie verbeteringen realiseren. Tijdens het congres hebben we veel mooie voorbeelden gevonden van initiatieven waarbij de inclusieve gedachte de motor is van de sociale economie. We vertalen dit naar het Amsterdamse en delen wat we hebben geleerd.