Sociale zaken

sociaal inkopen de norm

We hebben de afgelopen jaren ingezet op het versterken van de ‘sociale zaken’ sector en in 2016 zijn we gestart met het delen van onze kennis via een eerste boekje; Dialoog #01, de eerste uitgave in een serie dialogen. Ook de Monitor Amsterdamse sociale firma’s valt onder onze sociale zaken. De monitor is inmiddels een begrip en biedt jaarlijks inzicht in de sector.

De monitor van 2016 laat onder andere zien dat meer mensen met een arbeidsbeperking doorstromen van onbetaald naar betaald werk en dat ze vaker in vaste dienst zijn. De sector blijft groeien, ook op ondernemend vlak: steeds meer sociale firma’s voldoen aan de definitie en halen een groot deel van hun inkomsten uit de commerciële markt.

Amsterdam kent inmiddels een aantal succesvolle sociale firma’s. Samen met de kennis en ervaring van De Omslag heeft de gemeente een goede basis om de sector als geheel te versterken en een versnelling te bewerkstelligen. We zien dat deze basis nog onvoldoende wordt benut. De Omslag zet in op meer uitvoering en actie, meer inzet op inkoop en behaalde successen benutten als inspiratie en katalysator voor een verveelvoudiging.