“Iedereen verdient een plek in de stad. Zeggenschap over eigen leven, leren, zorg en werk leidt tot een inclusieve samenleving."

conferentie ljubljana

Tijdens de conferentie op in oktober 2014 in Ljubljana werden meerdere doelen gediend. Ten eerste was er de conferentie Europe4all. Deze conferentie was erop gericht om de best practices te delen van Work Integration Social Enterprises (WISEs) in Europa.

Daarnaast werd er de jaarlijkse ledenvergadering van ENSIE gehouden. Tijdens deze bijeenkomst werd de koers van ENSIE uitgezet.

Europe4all

De eerste dag werden de Europese gasten hartelijk ontvangen door de verantwoordelijke politici in Slovenië. We hebben kennis genomen van de regelgeving en initiatieven rond sociaal ondernemen in Slovenië.
De tweede dag waren er presentaties en discussies over een aantal thema’s, waarbij de voorbeelden uit Groot Brittanie, België, Slovenië en Italië de leidraad vormde. Startende sociale ondernemingen worden op een goede manier ondersteund in Groot Brittanië, Italië kent een reeds lange traditie van communities en sociaal ondernemen, waar ook België en Slovenië een voorbeeld aan nemen.

Impressie

Voor de Amsterdamse situatie geldt dat we veel geleerd hebben over het belang van een goed ondernemers klimaat. Overigens viel ons op dat bij gebrek aan regelgeving, de mooiste initiatieven ontstaan. Wanneer er geen ondernemingszin is, kunnen mensen die niet vanzelf deelnemen aan de maatschappij in Amsterdam op relatief weinig ondersteuning rekenen. In Slovenië leidt dat echter niet alleen tot de gebruikelijke WISE werkzaamheden in recycling of afvalverwerking. Het blijkt ook mogelijk om gespecialiseerde arbeid zoals landmeten, heel goed commercieel uitgebaat kan worden door mensen met een arbeidsbeperking. Wet- en regelgeving maakt het in Slovenië mogelijk om het werkgeversdeel van de belastingheffing niet uit te betalen aan de staat maar te investeren in de onderneming. Dat is een idee.

Site by Alsjeblaft!