“Iedereen heeft een plek in de stad. Zeggenschap over eigen leven, leren, zorg en werk leidt tot een inclusieve samenleving."

investeren in sociale economie

De Europese Commissie heeft in december het Social Economy Action Plan gelanceerd. Dit plan bevat concrete aanknopingspunten voor een solidaire en sociale economie. Nederland is geen voorloper en zou als lidstaat het beleid van de EU ter harte moeten nemen.

Het kan wel
Door gebruik te maken van de ervaringen die andere lidstaten al hebben opgedaan, is het een kwestie van implementeren. Hoe kunnen we onze achterstand omzetten in een voorsprong? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het sociaal aanbesteden niet beperkt blijft tot een enkel geslaagd voorbeeld? Hoe wordt sociaal aanbesteden het uitgangspunt voor elke inkopende instelling?

Hoe dan?
Maak kennis met wat we al hebben aan instrumenten en de kansen voor een concrete aanpak. We zien veel mogelijkheden en kansen om zorg en werk te combineren. Leer hoe het zit met de initiatieven voor impact ondernemen en de lokale successen.

Landelijke overheid en gemeenten kunnen de sociale economie benutten als hoeksteen om meer inwoners meer kansen te bieden op werk. Waar zullen we mee beginnen?

sessies thema investeren in sociale economie

Naar een sociale economie in Nederland
ronde 1 | 11.45 – 12.45 uur
Economische ontwikkeling kan direct gecombineerd worden met het creëren van extra werkgelegenheid en extra ondersteuning van mensen die nu minder kansen hebben!

Sociaal aanbesteden de norm
ronde 2 | 13.30 – 15.00 uur
De Aanbestedingswet biedt veel handvatten om sociaal in te kopen: extra kansen voor bedrijven die extra banen creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe kunnen sociaal aanbesteden opschalen tot de norm?

Een brug tussen onderneming en zorg
ronde 2 | 13.30 – 15.00 uur
Mensen willen werk dat bij ze past en doen waar ze goed in zijn. Zie daar het belang van matchmaking. Datzelfde principe geldt tussen een sociale werkplaats en ondernemers. In deze samenwerking runnen ondernemers de zakelijke kant en zorgverleners doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen.

Een goed gesprek over lokaal
ronde 2 | 13.30 – 15.00 uur
In een eerlijk gesprek over het lokaal toepassen in gemeenten; waarom is het niet eenvoudig de kansen te verzilveren die sociaal economie biedt? Leer uit impact ondernemen in Amsterdam, Utrecht en Nederland.

Site by Alsjeblaft!