“Iedereen heeft een plek in de stad. Zeggenschap over eigen leven, leren, zorg en werk leidt tot een inclusieve samenleving."
Wat kunnen digitale technologieën betekenen voor sociale ondernemingen en organisaties die werken met mensen met een beperking? Dat is de centrale vraag van het Europese project DIGIT-ABLE, waar De Omslag samen met WAAG Futurelab actief aan meedoet. Het projectteam publiceerde onlangs haar eerste rapport – boordevol inzichten, kansen én aanbevelingen.
Het rapport onderzoekt hoe sociale ondernemingen – zoals werkleerbedrijven en organisaties in zorg of ondersteuning – stappen kunnen zetten in digitale transformatie. Niet zomaar digitaliseren om bij te blijven, maar op een manier die past bij de sociale missie: inclusief, zorgvuldig en gericht op waarde voor mensen.
De uitkomsten zijn gebaseerd op literatuuronderzoek, gesprekken met professionals in vier landen, en input uit focusgroepen, interviews en enquêtes. Het onderzoek is uitgevoerd door Lichtwerk en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), in nauwe samenwerking met de andere projectpartners, waaronder vanuit Nederland De Omslag en WAAG Futurelab.
De verschillen tussen landen zijn groot, maar sommige uitdagingen zijn overal herkenbaar: • Digitale infrastructuur schiet vaak tekort • Medewerkers missen digitale vaardigheden • Geld voor innovatie is schaars • Samenwerking tussen sectoren is nog versnipperd
Ook opvallend: er is weinig aandacht voor thema’s als digitale autonomie, datagebruik en ethiek. Terwijl juist daar kansen liggen om technologie echt in dienst te laten staan van mensen.
Het rapport blijft niet hangen in theorie. Het legt de basis voor een trainingsprogramma voor sociale ondernemingen, opgebouwd uit: • Eén kernmodule over digitale transformatie • Vijf verdiepende modules, o.a. over AI, digitale basisvaardigheden, data-analyse, digitale toegankelijkheid en digitale werkinstructies
Daarnaast wordt voorgesteld om per land regionale Digital Innovation and Acceleration Hubs (DIAH-SE’s) op te zetten. Dat zijn plekken waar sociale ondernemingen terechtkunnen voor expertise, training, ondersteuning en samenwerking.
Bij De Omslag geloven we in technologie die bijdraagt aan inclusie, zeggenschap en gelijke kansen. Geen technologische push van bovenaf, maar digitale ontwikkeling van onderop, gedragen door mensen en organisaties met hart voor de zaak. DIGIT-ABLE sluit daar naadloos op aan.
We blijven dan ook actief meewerken aan het vervolg: het trainen van professionals, het bouwen aan netwerken en het verspreiden van kennis.
Het volledige rapport is te vinden op de projectwebsite Digitable
Volg het project via LinkedIn , Facebook of X: @Digit__ABLE